Galerije radova

MASLINE

Za mene su masline izvrsni modeli za promišljanje u slikarstvu. U simetriji krošnje, uz titrajuće i svjetlucave listiće, skrivaju se iskrivljene asimetrične grane nadrealnih kompozicija dajući tako svakoj maslini individualnost. Proučavajući masline diljem naše obale i otoka shvatio sam koliko svojim granama i korijenom opisuju područje gdje su izrasle. Od izmučenosti sušama i burama na otocima, do bogatstva širokih krošnji i mnoštva isprepletenih grana na primjer u Sv. Filipu i Jakovu gdje rastu na bogatoj zemlji gotovo bez kamena. Starost im daje svu ljepotu još izazovniju za slikara, pogotovo ako se nalazi više njih na okupu, kao u Lunu na otoku Pagu. Ako se maslinama da prvenstvo, one će se odlično uklopiti i dati osobnost pejzažnoj slici.

.

*****************************

PEJSAŽI

Oduvijek me oduševljavao realizam portreta nizozemskih slikara, ali i njihova osebujna maštovitost u slikanju pejsaža, osobito velebnih višeslojnih oblaka kroz koje se probijaju zrake svjetlosti. To me u stvari i privuklo na Akademiju u tu zemlju. Tražeći inspiraciju prvo na što sam naišao dolaskom na granicu bili su ti isti oblaci i pejsaži. Nizozemski slikari su zaista prenosili na platno ono što vide, i to bez imalo pretjerivanja. Shvativši da na toj velikoj „pješčanoj plaži“ ne ću naći nikakvo čvrsto i jasno uporište uputio sam se prema unutrašnjosti – Njemačkoj. Slikajući slobodno, istražujući sebe, krenuo sam putem nadrealizma koje najbolje prikazujem slikom pod nazivom „Duhovno jaje“. Tako sam pronašao mnoge interesente za moj rad, što mi je ucrtalo put i dalo ohrabrenje za daljnji rad u Hrvatskoj.

.

**************************

ZAGREB

Moje djetinjstvo je vezano uz igre na Opatovini i Gornjem gradu. Do osnovne škole živio sam u Tkalčićevoj ulici. Trčao sam po stubama do Kamenitih vrata i u tišini prolazio kraj Majke Božje zapanjeno gledajući u svijeće, slušao snažna zvona Katedrale i obližnjih crkvi. Spomenici i skulpture su stalni čuvari uspomena, vedute koje se ne smiju dirati, dajući tako pečat jednom mjestu u gradu. To je i inspiriralo mnoge slikare prije mene i oni su to zabilježili na svoj osobit način. Traženjem novih starih uspomena i njihovim „pečatiranjem“ skulpturama, stvorene su nove vizure koje nisam mogao vidjeti u svom djetinjstvu; Zagorku sa sunčanim satom u pozadini, Sv. Jurja pred Kamenitim vratima, kupačicu uz zdenac na Rokovom Perivoju. Samo sam nastavio tradiciju slikara zaljubljenih u taj grad,  stilom romantičnog realizma, meni najljepšeg u smiraj dana.

.

*********************

PORTRETI

Ono što je portret bio i predstavljao prije jest jedini prikaz osobe za tadašnja i buduća vremena. Bilo da je izrađen kiparski, slikarski ili grafički, uvijek je predstavljao vjernost portretirane osobe u objektivnom svjetlu s dodatkom umjetnikovog subjektivnog viđenja, ako je to bilo potrebno. Danas uz nestručno baratanje, na primjer, fotoaparatom, malo tko može reći da je zadovoljan svojim portretom tj. svojom fotografijom. Aparat „hvata“ grimase lica, „gleda“ samo  jednim okom, ne može nas u trenu pogledati sa svih strana, ne može razgovarati ili čuti osobu koju slika, imati vremena da pronađe trenutak koji će najbolje prikazati karakter i osobnost te osobe za druga vremena. Ako sam u ovom ubrzanom, gotovanskom vremenu uspio usporiti i uhvatiti životnu iskru osobe koju portretiram, to bi mogla biti osobitost mojih portreta.

*************************

SAKRALNO